Brussel volledig afgesloten na aanslagen in Zaventem en Brusselse metro

De stad Brussel heeft de tunnels naar de hoofdstad afgesloten. Het metro-, auto- en vliegverkeer is ook stilgelegd en de alle scholen en de VUB zijn vandaag gesloten.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het terreurniveau is in heel het landgebied opgetrokken naar niveau 4. De politie laat weten dat de stad Brussel officieel op 'lockdown' is. Het raadt de mensen in Brussel aan om te blijven waar ze zijn en zich niet te verplaatsen.

Brusselse lockdown

De stad Brussel sluit zich af na de aanslagen vanmorgen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. De tunnels naar de hoofdstad zijn volledig afgesloten. Alle vluchten van en naar de luchthaven in Zaventem zijn geannuleerd. Heel het openbaar vervoer ligt lam. Er rijden geen trams, metro's en bussen.

De Vrije Universiteit Brussel heeft zijn studenten afgeraden van naar de lessen te komen. De middelbare en lagere scholen in Brussel openen vandaag hun deuren niet en worden allemaal ontruimd. Alle treinstations van Brussel zijn afgesloten en ook alle winkelcentra hebben de deuren gesloten.

De ordediensten hebben de Wetstraat volledig afgezet. Ambulances rijden er af en aan. Een is een ontploffing gesignaleerd in het metrostation Wetstraat. De ontmijningsdienst DOVO speurt alle auto's in de Wetstraat af op zoek naar explosieven.

Premier Michel heeft zijn reis naar China geannuleerd. De reis zou morgen van start gaan. Ook de koning Filip heeft al zijn activiteiten voor de komende dagen geschrapt.

Taxi's brengen mensen gratis weg

Ook het Brusselse justitiepaleis en het Portalisgebouw zijn gesloten. Het Vlaams en federale parlement hebben alle activiteiten voor vandaag opgeschort en ook het Europese parlement heeft alle vergaderingen geannuleerd.

De Vlaamse ambtenaren wordt gevraagd op de werkplek te blijven en alle externe vergaderingen en vergaderingen met externen af te gelasten. De gebouwen en parkings van de Vlaamse overheid worden bewaakt en de bewakers doen extra toegangscontroles. Dat heeft het crisiscentrum van de Vlaamse overheid beslist, zo deelt het kabinet van Vlaams minister-president Bourgeois mee. Medewerkers van de Vlaamse overheid komen morgen niet naar Brussel, er wordt zo veel mogelijk van thuis gewerkt.

De taxi's in Brussel rijden momenteel gratis en brengen mensen weg uit Brussel. Telenet en Proximus hebben al hun wifi-hotspots opengezet. Hierdoor kunnen mensen gratis gebruik van maken van het mobiele internet en moeten ze de overbelaste telefoonlijnen niet gebruiken. De concertzaal Anciennen Belgique heeft zijn concerten van vandaag geannuleerd.

Antwerpen-Centraal strenger gecontroleerd

Het station van Antwerpen-Centraal werd even ontruimd. Het station werd volledig doorzocht, maar er werd niets gevonden. Een ingang van het station is opnieuw geopend en de controle door de veiligheidsdiensten in het station is wel opgedreven. Het station van Schaarbeek is afgesloten.

Ook de lessen aan de KU Leuven zijn vandaag opgeschorst. Dat meldt Radio 2 Vlaams-Brabant.

Foto Belga / P. François