Carrefour laat klanten winkelen met plastic potjes

Voortaan kunnen klanten plastic potjes of lege glazen bokalen meenemen naar de Carrefour. Bedoeling is het gebruik van verpakkingen te verminderen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De supermarktketen testte het concept al in het Waalse Bierges. Omdat het werkte, wordt het nu ook nationaal uitgerold naar alle hypermarkten en Carrefour Markets. "Ook franchisewinkels zullen het kunnen toepassen", verzekert woordvoerder Baptiste Van Outryve.

Concreet mogen klanten hun eigen zakjes en dozen meebrengen naar de winkel om beleg, vis, kaas, bereide maaltijden, vlees... die ze kopen aan de bedieningstogen in te verpakken. "Denk aan Tupperware, bokalen of diepvriestassen", aldus Van Outryve. Wat niet mag zijn vuile verpakkingen of verschillende producten in één doos. "We gaan een biefstuk en een stuk vis niet in één verpakking toelaten", klinkt het bij Carrefour.

Duurzaamheid

De nieuwe maatregel past in het duurzaamheidsbeleid van de keten. Volgens Carrefour is ze de eerste grote supermarkt in ons land die eigen verpakkingen toelaat. Het bedrijf doet ook een test met herbruikbare textielzakjes om groenten en fruit te verpakken.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ziet geen graten in het concept, zolang de potjes maar proper zijn. Het Agentschap adviseert wel enkel verpakkingen te gebruiken met het logo dat garandeert dat het gebruikte materiaal geschikt is voor het bewaren van voeding.