Champions League - Radja Nainggolan stunt, Kevin De Bruyne niet

Barcelona zal de Champions League dit jaar geen zesde keer winnen. Het Spaanse sterrenteam werd dinsdag in de kwartfinales uitgeschakeld door AS Roma. Lionel Messi en co gingen met 3-0 (rust 1-0) onderuit in Rome en gaven zo de 4-1 uit de heenwedstrijd weg. Rode Duivel Radja Nainggolan startte in de basis bij Roma, 13 minuten voor tijd werd hij gewisseld. Het is de eerste keer in de clubgeschiedenis dat Roma zich bij de laatste vier schaart in het belangrijkste Europese clubtoernooi. In 2007 en 2008 waren de kwartfinales het eindstation. Voor Barcelona was de uitschakeling bijzonder pijnlijk. De Catalanen, die de Champions League in 2015 voor het laatst wonnen, strandden de laatste vijf seizoenen vier keer in de kwartfinales.

Na de ruime thuiszege op Roma leek de ploeg van Ernesto Valverde nu wel eenvoudig een ronde verder te komen. AS Roma, dat ook in Camp Nou al bij momenten goed partij bood aan FC Barcelona, voetbalde echter in de hoogste versnelling, met veel passie en agressiviteit. Al na 6 minuten opende de thuisploeg de score tegen een tam en gemakzuchtig spelend Barcelona. Edin Dzeko kon de bal na een dieptepass tussen twee verdedigers simpel aannemen en binnen schieten. Het vroege doelpunt gaf Roma hoop. Barcelona oogde aangeslagen. Het hield de schade tot de rust wel beperkt tot 1-0 en leek daarmee te overleven. De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld. Toen Gerard Piqué Dzeko na een klein uur spelen naar beneden trok en Daniele De Rossi de strafschop benutte, was de spanning in de kwartfinale definitief terug. Doelman Marc-André ter Stegen voorkwam een paar keer een derde tegendoelpunt, maar een kopbal van Konstantinos Manolas was hem in de 83e minuut te machtig.

In Manchester bleef een stunt uit. Kevin de Bruyne had met zijn teammaats van Manchester City een 3-0 achterstand op te halen tegen Liverpool, maar verloor ook de terugwedstrijd. Het werd 1-2 (rust 1-0). Nochtans zette Gabriel Jesus City al in de 2e minuut op voorsprong. City, dat Liverpool in de Premier League met 5-0 versloeg, kon de droomstart geen passend vervolg geven. Leroy Sané trof vier minuten voor rust wel raak, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. De bal was echter afkomstig van James Milner van Liverpool, zodat de Spaanse arbitrage er flink naast zat. Guardiola reageerde zijn woede af op scheidsrechter Antonio Lahoz en werd naar de tribunes gestuurd. De gelijkmaker van goudhaantje Mohamed Salah, die scoorde met een subtiele boogbal, zorgde er in de 56e minuut voor dat City een mirakel nodig had. Roberto Firmino gaf twintig minuten later de doodsteek. De Bruyne speelde de volledige wedstrijd voor City, Vincent Kompany bleef op de bank. Bij Liverpool was Simon Mignolet tweede doelman.

Woensdag verdedigt Bayern München een 2-1 voorsprong tegen Sevilla. Real Madrid kijkt na de 0-3 zege in Turijn met een gerust hart de komst van Juventus tegemoet. De loting voor de halve finales wordt volgende week donderdag in het Zwitserse Nyon uitgevoerd.