China wil gigantische waterpijplijn bouwen

Chinese stedenbouwkundigen pleiten voor een waterpijplijn van het Baikalmeer in Rusland naar het noorden van China. Zo willen ze het watertekort aanpakken.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De pijplijn zou lopen van het Baikalmeer in Siberië (foto), het diepste zoetwatermeer ter wereld, dwars door Mongolië naar de stad Lanzhou in de Chinese provincie Gansu. De bouw ervan zou een megaproject zijn. Het is qua afstand te vergelijken met een pijplijn van het Trasimeense meer in het midden van Italië naar Brussel. Het voorstel komt van de afdeling stedenbouw van de stad Lanzhou.

Droogte

China moet wel op zoek naar het oplossing. Het noorden van het land kampt met een groot watertekort. Tegen 2020 zouden heel wat steden, inclusief de hoofdstad Peking, zonder water kunnen vallen. In de provincie Gansu valt nauwelijks 380mm regen per jaar. Terwijl China zo'n 20% van de wereldbevolking telt, heeft het slechts 7% van de watervoorraden. Een groot deel van het water is dan nog eens vervuild. In 2014 werd al een gigantisch net van kanalen ingehuldigd dat jaarlijks biljoenen liters water van het zuiden naar het noorden pompt.

Rusland

Om water weg te pompen het Baikalmeer is wel een akkoord met Rusland nodig. Volgens Russische media zou water in de toekomst een belangrijk exportproduct kunnen worden waarvoor andere landen grof geld zullen betalen. "Water is een grondstof, net als olie, gas en goud", zei wetenschapper Stepan Svartsev aan het Russische staatspersagentschap Tass. "Vroeg of laat zullen we het beginnen te verkopen. Ons land heeft grote watervoorraden en bepaalde hoeveelheden kunnen verkocht worden."