Chips moeten verlamde mensen weer laten bewegen

De Britse multinational ARM Holdings werkt aan een project om chips te ontwikkelen die in de hersenen kunnen worden geplaatst. Het uiteindelijke doel is dat mensen die verlamd zijn, zich opnieuw kunnen bewegen.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 2 min.

De chip is bedoeld voor mensen met hersen- en ruggengraatletsels, zoals mensen die een hartinfarct hebben gehad of mensen die aan Parkinson lijden. Het doel is om de chip in de schedel te plaatsen. Het systeem moet de persoon de mogelijkheid geven om een bepaalde taak uit te voeren.

Het project duurt in totaal tien jaar. Het zal dan ook even duren vooraleer we de resultaten kennen. ARM levert de processor voor de implantaten die ontwikkeld worden in het Center for Sensorimotor Neural Engineering aan de Universiteit van Washington.

Signaal

De eerste uitdaging is het maken van een systeem dat signalen kan doorgeven van de hersenen naar de stimulator die geïmplanteerd is in het ruggenmerg. Dat moet ervoor zorgen dat mensen met spinale of neurologische aandoeningen hun bewegingen kunnen controleren.

Daarnaast wil het team dat de chip ook informatie kan opslaan dat wordt teruggestuurd naar de hersenen. Dat maakt het voor de persoon mogelijk om te meten hoe stevig hij een voorwerp vasthoudt of wat de temperatuur ervan is. Die feedback helpt bepaalde verbindingen in de hersens te herstellen, wat kan helpen bij het herstel van bijvoorbeeld iemand die een hartaanval heeft gehad.

De eerste testen tonen aan dat de chip succes heeft. Een Amerikaans team van onderzoekers uit Cleveland is er onlangs als eerste in geslaagd om een compleet verlamde persoon zijn handen en armen gecontroleerd te laten bewegen.