Chocolademelk is beter dan sportdrank

Een shake voor of na je training kan wonderen doen voor je prestaties, maar vaak hangt er een pittig prijskaartje aan vast. Jammer, zeker als je weet dat magere chocolademelk minstens even goed werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Waterloo.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Je hartslag verlagen, je prestaties verbeteren, de spiergroei versnellen of het herstel optimaliseren. Er zijn verschillende redenen waarom veel atleten voor, na of tijdens de training een sportdrankje achterover slaan. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat je die sportdrank net zo goed kan vervangen door een klassieke chocomelk.

Hartslag en verzuring

Tijdens de onderzoeken dronken de proefpersonen chocolademelk nadat ze een fysieke test hadden afgelegd. Denk daarbij aan lopen of fietsen. Vervolgens kregen ze chocolademelk voorgeschoteld en werd er geanalyseerd hoe goed ze herstelden van de inspanning. Zo werd er gekeken naar de hartslag en de verzuringsgraad van de spieren.

Verrassend genoeg stelden de wetenschappers vast dat chocomelk de deelnemers in staat stelde om zes minuten langer te sporten. Verder was ook hun hartslag lager en hun verzuring minder, waardoor ook het risico op krampen gereduceerd wordt.

Minder proteïnen

“Chocolademelk bevat koolhydraten, proteïnen, vet, elektrolyten en vitaminen, allemaal bestanddelen die je nodig hebt om vlot van een inspanning te herstellen. En bovendien is het lekker, goedkoop en goed voor al wie van een sportinspanning wil recupereren”, klinkt het bij wetenschapper Amin Salehi-Abargouei, van de Sadoughi Universiteit in Iran. “In dat opzicht is het een betere optie dan veel sportdranken, die vaak minder eiwitten bevatten.”