Circuleert omikron al veel langer? Nigeria vindt de variant in testmonster uit oktober

In het West-Afrikaanse land Nigeria is de omikronvariant van het coronavirus aangetroffen in een testmonster van oktober. Dat heeft Nigeriaanse centrum voor ziektebestrijding (NCDC) vandaag bekendgemaakt. Dat doet vermoeden dat de variant mogelijk al rondging voordat het eerste geval weken later in Zuid-Afrika werd ontdekt.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De in oktober besmette persoon behoorde tot een groep reizigers. Verdere details geeft het NCDC voorlopig niet. Het is nog onduidelijk of de omikronvariant al dan niet besmettelijker is en voor zwaardere ziektesymptomen zorgt.

De variant is intussen ook vastgesteld bij twee reizigers die vorige week vanuit Zuid-Afrika in Nigeria arriveerden. «Omikron is intussen verspreid in de wereld, het is dus de vraag ’wanneer’ en niet ’of’ er gevallen zijn geregistreerd», aldus het NCDC.

Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en heeft tot nu toe 214.113 coronabesmettingen en 2.976 sterfgevallen geregistreerd. De cijfers zijn laag in verhouding tot de 210 miljoen inwoners van het land, wat mogelijk wijst op een zware onderschatting, aangezien het aantal uitgevoerde tests zeer laag ligt.