Collectief tegen Islamofobie vraagt sancties na "onaanvaardbare" uitspraken Mayeur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) roept PS-voorzitter Elio Di Rupo op om sancties uit te vaardigen tegen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur na diens uitspraken dat "alle moskeeën in handen zijn van salafisten". "Die uitspraken zijn zeer ernstig, manifest incorrect en totaal onaanvaardbaar uit de mond van een politieke vertegenwoordiger van een kosmopolitische stad zoals Brussel", aldus het CTIB zaterdag in een communiqué, waarin het reageert op de uitspraken van Mayeur tijdens een interview met De Morgen naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslagen in Brussel op 22 maart.

Volgens het Collectief wil Mayeur met de uitspraak de publieke opinie ervan overtuigen dat "alle moskeeën, en dus ook alle moslims die ze bezoeken, verbonden zijn aan het salafisme".

Het CTIB verbaast zich er dan ook over dat er geen enkele sanctie werd opgelegd tegen Mayeur. Het herinnert voorzitter van de socialistische partij Elio Di Rupo er dan ook aan dat hij in 2015 verklaard had dat er in zijn partij geen plaats is voor personen die racistische, homofobe of islamofobe uitspraken doen. Het Collectief vraagt de PS-voorzitter dan ook om zijn woorden in daden om te zetten.

Het Collectief stapt bovendien naar Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, en bekijkt ook of het een klacht kan indienen bij de bevoegde gerechtelijke instanties indien er geen publieke verontschuldigingen komen. Racisme en het aanzetten tot haat en vijandigheid tegen een groep mensen is namelijk een misdrijf, aldus het CTIB.

bron: Belga