CORONAVIRUS. Geen extra autocars meer achter bussen van De Lijn

De extra privébussen die tijdens de spitsuren ter versterking achter de bussen van De Lijn aanrijden, verdwijnen. De vaccinatiegraad bij jongeren ligt daarvoor hoog genoeg, zo zegt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Aan haltes in open lucht moeten reizigers vanaf vrijdag geen mondmasker meer dragen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De versterkingsritten tijdens de schoolspitsuren werden begin oktober 2020 ingevoerd als coronamaatregel. Achter de lijnbus reed dan een privébus, zodat reizigers op drukbezette lijnen ook op die bus konden stappen en zo voldoende gespreid konden zitten. Ook bij de start van het nieuwe schooljaar, begin september, bleven de versterkingsritten bestaan. «In september reden privébussen 876 ritten per dag», klinkt het bij De Lijn.

Maar donderdag rijden de extra privébussen voor het laatst. «Nu de vaccinatiegraad van jongeren gemiddeld vrij hoog ligt in Vlaanderen, werd er beslist dat deze versterkingsritten niet meer zullen rijden vanaf 1 oktober», zo kondigde De Lijn donderdag aan in een persbericht.

Mondmaskers

Een andere verandering is dat vanaf 1 oktober mondmaskers niet langer verplicht zullen zijn aan haltes in de open lucht. De Lijn volgt zo de versoepeling die het Overlegcomité midden september aankondigde.

Dat is de nieuwe algemene regel, maar het is niet uitgesloten dat er lokaal toch nog strengere regels zullen gelden. Want gewesten en gemeenten kunnen zelf kiezen om minder te versoepelen.

Het Overlegcomité legde ook vast dat bij het openbaar vervoer de mondmaskerplicht wel blijft bestaan in de voertuigen, stations en binnenruimtes. Dat betekent voor De Lijn dat op bus en tram, en in bijvoorbeeld premetrostations, stations en gesloten wachtzalen, iedereen vanaf 13 jaar nog altijd een mondmasker moet dragen.

Ook aan het op- en afstappen verandert niets. De voordeur van de voertuigen blijft gesloten, reizigers moeten de deuren in het midden of achteraan gebruiken.

De Lijn zegt dat ze aandacht heeft voor ventilatie van de voertuigen en die extra laat poetsen. De openbaarvervoermaatschappij vraagt reizigers om maximaal afstand te houden en de druktebarometer te raadplegen in haar app. Ze roept hen ook op om «het mondmasker correct te blijven dragen op de voertuigen, en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven toepassen zodat we elkaar kunnen blijven beschermen».