Daarom is flossen nutteloos

Flossen is noodzakelijk voor onze mondhygiëne. Dat hebben tandartsen er altijd goed ingepeperd, maar nu blijkt dat flossen zinloos is. In Amerika hebben ze het advies om het dagelijks te doen zelfs al ingetrokken.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Wetenschappelijk kan het helemaal niet aangetoond worden dat flossen effectief werkt. Bovendien zouden we het allemaal verkeerd doen. Dat stellen ook Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van ACTA, het Nederlandse Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam.

“De meeste mensen hanteren een methode waarbij de draad niet om de tand wordt gelegd en met een zagende beweging wordt bewogen. Als er onderzoek zou worden gedaan waarbij mensen elke dag op de juiste manier zouden flossen, zouden er mogelijk andere resultaten kunnen worden behaald”, stelt Slot aan AD.

Dat betekent niet dat het reinigen tussen de tanden nutteloos is. Ragers of stokers zouden daarvoor beter zijn dan flosdraad. “Je moet wel de juiste maat gebruiken. Anders buigen ragertjes om of breken ze net zoals tandenstokers af en kunnen ze de tanden en het tandvlees beschadigen.”

Foto's R.V.