Daarom hebben vrouwen een zachtere huid dan mannen

Dat vrouwen algemeen genomen een zachtere huid hebben dan mannen, is geen geheim. Je zou kunnen denken dat het hier om een stadslegende gaat, maar er blijkt een wetenschappelijke uitleg voor te zijn.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Puberteit

Als kleine jongetjes en meisjes zijn we allemaal gezegend met een zijdezacht huidje. Maar dan komt de puberteit eraan en begint de ellende. Dons verandert bij mannen al snel in gezichtshaar en ook de rest van het lichaam wordt niet gespaard. Ook bij vrouwen groeit er overal een vachtje, maar dat is beduidend dunner dan bij de mannelijke helft van de bevolking. Mannen mogen nog zo hun best doen, ze zijn nu eenmaal behaarder. En daarvoor zijn drie factoren verantwoordelijk.

Huid, hormonen en haardichtheid

Volgens een onderzoek van Gentside is de mannenhuid van nature dikker dan die van vrouwen. 25% om precies te zijn. Naarmate mannen ouder worden, wordt dat verschil alleen maar zichtbaarder. Vooral omdat de vrouwenhuid na de menopauze net verdunt.

Ook hormonen spelen hun rol in het spelletje. Futura Science duidt erop dat vrouwen oestrogeen aanmaken, een hormoon dat hydraterende eigenschappen heeft. En dat zorgt er dan weer voor dat hun velletje zachter, gladder en soepeler blijft.

Mannen op hun beurt produceren vooral testosteron. Testosteron zorgt voor de haargroei en door die dichtere beharing voelt de huid minder zacht aan. De talgproductie die het hormoon aanstuurt, legt een dikke hydrolipidenfilm op de huid. Concreet zorgt dat voor extra bescherming en een vettiger velletje. Daardoor zijn mannen minder ontvankelijk voor uitdroging en verloopt huidveroudering heel wat langzamer. Er zitten dus ook voordelen aan die ruwe huid.