Daarom leg je best nooit wc-papier op de toiletbril

Een openbaar toilet gebruiken, is nooit een pretje. Velen van ons proberen ze te vermijden, maar als de natuur roept, moet je gewoon gaan. Maar zelfs dan proberen we de wc-bril zo weinig mogelijk aan te raken.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Eén van de mogelijkheden is wc-papier op de bril leggen wat moet dienen als een soort van schild. Maar eigenlijk is dat een heel slecht idee, want je stelt jezelf nog meer bloot aan bacteriën. Het design van wc-brillen zorgt er in feite voor dat het bacteriën afstoot. Dankzij de vorm en hun glad oppervlak kunnen bacteriën er zich moeilijk aan vasthouden.

Ruwe structuur

"Het bovenste gedeelte van een wc-bril is vaak properder dan mensen hun keukenaanrecht", zegt Philip Tierno aan Self. Tierno is klinisch professor aan New York University. Voorts zegt de man dat het type bacteriën dat gevonden wordt op een wc-bril relatief snel sterft. Maar van zodra er wc-papier op een wc-bril wordt gelegd, kunnen de bacteriën zich wél vastklampen vanwege de ruwe structuur van het papier.

Squaten

Maar hoe komen die bacteriën dan terecht op het toiletpapier? Studies tonen aan dat bij elke spoelbeurt fecale bacteriën via de lucht worden vespreid. Die landen uiteindelijk op een toiletrol, omdat die zich meestal vlak naast de wc staan. Je stelt jezelf zo dus makkelijker bloot aan bacteriën. Het beste wat je kan doen als je nog eens een openbaar toilet moet gebruiken, is in squat-positie boven de wc gaan hangen en daarna je handen grondig wassen.