Daarom lukt werken met muziek (niet)

Werken met muziek, voor de ene lukt het, maar voor de andere helemaal niet. 
door
lieselot.tuytens
Leestijd 2 min.

Nu de meesten onder ons thuiswerken, kiezen we zelf of dat met een liedje op de achtergrond is. Op de werkvloer kan het echter al eens botsen tussen collega's als uitgemaakt moet worden of de radio op mag staan. Hieronder lees je hoe dat komt.

Sommigen beweren dat muziek hun productiviteit tijdens het werk opdrijft, terwijl anderen juist vinden dat het afleidend is. Geen van de twee heeft ongelijk, want het kan allebei kloppen. Dat ontdekten Manuel F. Gonzalez en John R. Aiello tijdens hun studie, die vorig jaar gepubliceerd werd in Journal of Experimental Psychology: Applied. In een experiment lieten ze proefpersonen taken met verschillende moeilijkheidsgraden uitvoeren, in stilte, of met muziek op meerdere volumes en met een afwijkende complexiteit. Daaruit bleek dat het effect afhankelijk was van de soort taak, muziek en persoonlijkheid van de deelnemers.

De interactie tussen taken en muziek

Bij het experiment waren er verschillende soorten taken: een gemakkelijke woordzoeker of het meer ingewikkelde memoriseren van woordparen. Ook de muziek kwam in verschillende gradaties. Voor sommige proefpersonen was die helemaal afwezig, bij anderen was het volume ofwel stil ofwel luid, en er waren ook meerdere types complexiteit. De ene groep moest luisteren naar nummers met maar twee instrumenten en weinig variatie, terwijl de andere liedjes met verscheidende instrumenten, gevarieerdere melodieën en snellere tempo's voorgeschoteld kreeg.

Uit die interacties tussen taken en muziek kwamen drie resultaten. Bij de simpele taak was er geen verschil of er nu naar muziek geluisterd werd of niet, want alle proefpersonen volbrachten die even goed. De moeilijke taak lukte het beste in stilte, onafhankelijk van het volume of de complexiteit van het nummer. Mensen die complexe liedjes beluisterden, ten slotte, deden het opvallend beter bij de gemakkelijke dan de moeilijke taak.

Hieruit concluderen Gonzalez en Aiello dat de capaciteit van onze hersenen beperkt is en dat we niet tegelijk kunnen focussen op een complexe opdracht en muziek. Als dat toch gebeurt, raken we overprikkeld en zijn we sneller afgeleid. Als we daarentegen een simpele taak uitvoeren, kan een liedje juist helpen, omdat de eentonigheid doorbroken wordt en onze gedachten dan minder afdwalen.

Foto Pexels

Persoonlijkheid

Daarnaast kan ook de persoonlijkheid een rol spelen bij het effect van muziek op taken, omdat externe stimulansen een kleine of grote invloed kunnen hebben op de proefpersonen. Bij die laatste groep besteedden de mensen veel meer aandacht aan de geluiden in hun omgeving, waardoor liedjes bij hen snel afleidend werkten en zelfs de simpele opdrachten bemoeilijkten.

Als er nog eens spanningen optreden op het werk tussen jou en je collega hou je dus best rekening met elkaar. Het effect van muziek is namelijk heel persoonlijk en als je ergens je volledige aandacht moet bijhouden, vermijd je in het ideale scenario best elke vorm van achtergrondgeluid.

Foto Unsplash

News

meer News