Dader mislukte aanslag kon onder de radar blijven

Oussama Zariouh, de man die een bom liet ontploffen in de hal van Brussel-Centraal, was bij veiligheidsdiensten niet bekend voor terrorisme. In zijn woning werden explosieven gevonden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Oussama Zariouh, dat is de man die dinsdagavond een koffer liet ontploffen te midden van een groep reizigers. Gelukkig vatte de trolley, met daarin spijkers en gasflessen, in eerste instantie enkel vuur. Iets later werd hij door de aanwezige militairen doodgeschoten. De 36-jarige Marokkaan uit Molenbeek was bekend voor een drugsgeval, maar werd niet gevolgd in verband met terrorisme.

Het drugsfeit dateert van 2016, meldde burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans (MR). Over de aard van de feiten had de burgemeester niet meer informatie. Het is wel duidelijk dat hij daarvoor nooit in de cel heeft gezeten.

Bom waarschijnlijk thuis gemaakt

In de nacht van dinsdag op woensdag werd woning van de Zariouh doorzocht. Daarbij werd materiaal aangetroffen dat gebruikt kan worden om bommen te maken, waaronder chemische stoffen. "Er zijn redenen om aan te nemen dat de man daar zijn bom heeft gemaakt", klonk het bij gerechtelijke bronnen. Het federaal parket heeft bij de huiszoeking ook aanwijzingen gevonden dat Zariouh sympathieën had voor terreurorganisatie IS.

Uit de gebeurtenissen van dinsdagavond concludeert het federaal parket dat Oussama Zariouh duidelijk alleen handelde, maar of dat betekent dat de man een ‘lone wolf' was, moet nog onderzocht worden. Evenmin is voorlopig duidelijk of er linken zijn met andere terrorismedossiers of aanslagen.