Dader vermeden aanslag "wilde meer schade aanrichten"

Het gerecht kent de identiteit van de dader van de verijdelde aanslag in het station Brussel-Centraal. Dat heeft het parket bevestigd op een persconferentie.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het gaat om de 36-jarige O.Z., een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Dat meldt het federaal parket. De man was niet gekend voor terrorisme, maar het federaal parket kan of wil niet verduidelijken of hij voor andere feiten gekend stond.

Geen bommengordel

De man had één tas bij, die tweemaal ontplofte, maar droeg geen bommengordel en was verder niet gewapend. Hij wilde wel meer schade aanrichten dan hij uiteindelijk gedaan heeft, benadrukt woordvoerder Eric Van der Sypt.

In zijn woning is afgelopen nacht en vanochtend een huiszoeking uitgevoerd.

De man had gisterenavond op de tussenverdieping van station Brussel-Centraal een koffer laten ontploffen. Militairen hebben de dader daarop neergeschoten. De man overleefde dat niet. Zo is een ergere aanslag voorkomen. Speurders hebben tot in de vroege ochtend een sporenonderzoek uitgevoerd in het station.

Evenementen gaan door

Hoewel het dreigingsniveau op 3 blijft, neemt het Crisiscentrum extra veiligheidsmaatregelen uit voorzorg. Concreet zullen veiligheidsdiensten in grotere getal en meer zichtbaar aanwezig zijn in trein- metrostations. Evenementen gaan gewoon door met verhoogde waakzaamheid, zoals de concerten van de Britse popgroep Coldplay vanavond en morgenavond.

“We laten ons niet intimideren”

Station Brussel-Centraal is sinds 8u15 opnieuw geopend en treinen stoppen er opnieuw.

“We worden nu al drie jaar geconfronteerd met terreurdaden of verijdelde aanslagen. Dat is niet alleen in België zo, maar ook bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en in de rest van Europa. Een nulrisico bestaat niet, maar we hebben wel de intentie om alles te doen om de veiligheid te versterken», stelde Michel nog. «Ik wil herhalen dat we ons niet laten intimideren door terroristen. Ik ben daarom ook heel blij dat het treinverkeer deze ochtend zo snel weer is hernomen. Dat is een toonbeeld van koelbloedigheid en helderheid.”

 

News

meer News

Spotlight

Tranen na de seks? Je bent niet alleen

Je kan na de seks een bepaalde zwaarte voelen, wat helemaal niet abnormaal is. Deze emotionele rollercoaster kreeg zelfs een naam: postcoïtale dysforie. We leggen het je graag uit.

meer Spotlight