Dagdromen is een teken van intelligentie

Mensen die dagdromen, zouden een overschot aan hersenactiviteit hebben. Het is dus een teken van intelligentie en creativiteit.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Veel dagdromen is niet per se een slechte eigenschap, leert een onderzoek van het Georgia Institute of Technology. Je gedachten die overdag afdwalen naar ergens anders zouden juist een teken zijn van intelligentie en creativiteit. Dagdromers zouden een overschot aan hersenactiviteit hebben, waardoor hun hoofd niet stilstaat.

De onderzoekers legden honderd proefpersonen onder een MRI-scan en analyseerden hun hersenactiviteit terwijl ze 5 minuten lang naar een vast punt keken. Die gegevens vergeleken ze met de resultaten van testen die hun intelligentie en creativiteit maten en de uitkomst van een vragenlijst over dagdromen.

Efficiëntere hersenen

Na afloop bleek dat mensen die vaak dagdromen hoger scoren op intelligentie en creatief vermogen. De systemen in hun hersenen tijdens de scan bleken ook efficiënter te werken.

"Mensen denken vaak dat dagdromen een slechte eigenschap is. Zo probeer je aandachtig te zijn, maar dat lukt niet", legt onderzoeker Eric Schumacher uit aan Science Daily. "Maar onze gegevens bevestigen het idee dat dat niet altijd waar is. Sommige mensen hebben gewoon efficiëntere hersenen."