Dagdromers zijn creatiever

Je gedachten even laten afdwalen wordt vaak gezien als iets negatiefs. Maar volgens wetenschappers van de Universiteit Gent heeft dagdromen wel degelijk een functie. Je wordt er creatiever door.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

Gemiddeld verliezen we zo'n 25 tot 30% van onze tijd aan dagdromen. Het is dan ook niet vreemd dat onderzoekers het nut ervan nagaan. Hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid over is, weten ze nu wel zeker dat je er creatiever van wordt.

Baksteen

De onderzoekers lieten proefpersonen een experiment ondergaan waarbij ze hen een baksteen gaven. Ze moesten zoveel mogelijk dingen bedenken die je met een baksteen kunt maken.

De ene groep moest dat doen terwijl ze een taak uitvoerden die veel concentratie vroeg. De andere groep kreeg een saaiere opdracht waarbij ze meer tijd hadden om te dagdromen. De mensen uit de laatste groep kwam tot opvallend meer creatieve toepassingen.

Werkgeheugen

Uit vorig onderzoek bleek al dat dagdromen een oefening is voor het werkgeheugen. Dat is de vaardigheid om meerdere zaken in je hoofd te verwerken.