Dagelijks eieren eten stimuleert groei van kinderen

door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Kinderen die dagelijks een ei eten worden groter, blijkt uit een studie. De eieren kunnen op alle mogelijke manieren klaargemaakt worden, klinkt het.

Uit een Ecuadoraanse studie blijkt dat eieren een positief effect hebben op de groei van kinderen. "Het zou een goedkope manier zijn om te voorkomen dat kinderen in hun groei blijven steken", schrijven de onderzoekers in The Journal of Pediatrics. "De eerste twee levensjaren van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de groei."

Te klein voor hun leeftijd

Ondervoeding is een belangrijke oorzaak van een geremde groei. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn 155 miljoen kinderen onder vijf jaar te klein voor hun leeftijd.

Lora Iannotti en haar collega's hadden een experiment opgestart in de landelijke hooglanden van Ecuador. Ze gaven zeer jonge kinderen (van zes tot negen maanden) gratis eieren om te zien of ze dan groter worden.

Dagelijks eieren

Het experiment werd uitgevoerd met 160 kinderen. De ene helft van de deelnemers kreeg gedurende zes maanden dagelijks een ei te eten. Terwijl de andere helft er geen kreeg.

Een geremde groei kwam 47% minder voor bij de groep die eieren te eten kregen. "We zijn verrast over de uitkomst", zei Iannotti. "Het goede aan de zaak is dat het niet veel kost en iedereen dit kan proberen."

Gebalanceerd eten

De WGO adviseert moeders wereldwijd om uitsluitend borstvoeding te geven voor de eerste zes maanden van het kind om optimale groei, ontwikkeling en gezondheid te bereiken. Daarna moeten de zuigelingen voedzamer eten in combinatie met moedermelk.

"Ook al zijn eieren zeer voedzaam. Het blijft belangrijk dat jonge kinderen gebalanceerd eten", adviseerde de British Nutrition Foundation. "Zo krijgen ze de nodige vitaminen en mineralen binnen. Ook maakt het ze vertrouwd met alle smaken en texturen in de wereld."