Dakloze krijgt duizenden euro's voor goede daad

Een dakloze man uit Glasgow wordt bedolven onder complimenten nadat hij urenlang in de regen een auto had bewaakt waarin een stapel geldbiljetten lag. Wildvreemden hebben duizenden euro's ingezameld om hem te bedanken.
door
annelore.dewitte
Leestijd 2 min.

Toen de dakloze James John McGeown op straat in Glasgow wandelde, zag hij plots een auto met open raam en een handtas op de passagiersstoel. Uit die tas stak 400 pond (450 euro) cash, vol in het zicht van voorbijgangers. Uit angst dat iemand er met het geld vandoor zou gaan, besloot James naast de auto te wachten.

Na tweeënhalf uur op de uitkijk in de stortregen keek James in de tas op zoek naar een identiteitsbewijs. Dat was niet het geval, dus gaf hij de tas af bij een nabijgelegen advocatenkantoor. Daar belde een receptioniste de politie om door te geven dat de tas in goede handen was.

Shock

Toen de eigenaar van de auto met zijn collega bij zijn wagen terugkeerde, kon hij naar eigen zeggen zijn ogen niet geloven. Op de stoel miste de tas van zijn collega, maar lag wel een briefje. Daarop stond dat de handtas veilig was ondergebracht bij het kantoor. "Ik was in shock, ik kon niet geloven dat de man geen cent had gepakt", vertelde John McMonagle aan de nieuwssite Glasgow Live.

"Om dan te bedenken dat hij vanavond op straat slaapt, terwijl hij het geld had kunnen gebruiken om een verblijfplaats te vinden. Deze man heeft niks en toch dacht hij aan anderen. Dit bewijst dat er nog degelijke mensen bestaan", klinkt het nog.

Crowdfunding

McMonagle wilde naast de 40 pond beloning (45 euro) die hij de dakloze weldoener gaf meer doen. Daarom opende hij een crowdfundingspagina om geld in te zamelen voor James en andere daklozen in Glasgow. De teller stond al snel op duizenden euro's en tikte zojuist de 17.000 pond aan, ofwel bijna 20.000 euro. Daarvan is 5.600 euro integraal voor zijn held.

Daarnaast heeft McMonagle de dakloze, die een alcoholverslaving heeft, naar een afkickkliniek gebracht. Daar volgt hij drie weken lang een detoxprogramma om van de drank af te komen.