Dansende oma's binden de strijd aan tegen drugs in China

De politie in de Chinese stad Kanton heeft een nieuwe bondgenoot in de war on drugs: dansende oma's ofwel damas. Sinds de politie in januari hun hielp inriep, zijn er al meer dan honderd oude vrouwtjes die zich inzetten tegen drugs.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Damas zijn Chinese vrouwen van middelbare leeftijd of ouder die niet verlegen zitten voor een dansje of een muzikaal nummer. In de Jianggao-buurt van Kanton scharen zij zich nu bij de politie in de strijd tegen drugs. Volgens de krant Guangzhou Daily gaan de dames van deur tot deur om flyers uit te delen. Ze namen ook al deel aan gala-avonden om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van drugs.

De bijdrage van de oude vrouwtjes is van onschatbare waarde voor de politie."De meeste vrouwen zijn sterk gekant tegen drugsmisbruik. Daarom nemen we hen onder de arm om de antidrugsboodschap te verspreiden", verklaart Tang Rongzhen van de lokale antidrugseenheid.

Het is niet de eerste keer dat de dames in China ingeschakeld worden in de strijd tegen drugs. In de stad Yantai werden ze ingezet omdat ze hun buurt veel beter kennen dan de agenten en bijgevolg vreemde bezoekers sneller zullen bemerken. Dankzij hun bijdrage kon de politie in november enkele drugsbendes oprollen in Yantai.

Foto: AFP