Dartslegende Eric Bristow (60) overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Engelse dartslegende Eric Bristow is donderdag op 60-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dat meldt de profdartsbond PDC. Bristow was in de jaren tachtig de beste speler van de wereld. Hij won vijf wereldtitels tussen 1980 en 1986. Zijn erelijst telt eveneens vijf titels op de World Masters. In 1993 stond de Britse publiekslieveling mee aan de wieg van de Professional Darts Corporation. Net als zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor, die van Bristow alle kneepjes leerde en een hechte vriendschap met hem opbouwde.

"The Crafty Cockney" (vrij vertaald: sluwe Londenaar) deed aan 23 WK's mee. In 2000 speelde hij zijn laatste wereldkampioenschap. In 2007 zette hij met meer dan 70 titels een punt achter profloopbaan. Hij bleef een veel gevraagde gast in het exhibitiecircuit en werd analist bij Sky Sports, tot een ongepaste tweet over seksueel misbruik in het Engels voetbal hem eind 2016 die job kostte. Bristow bestempelde voetballers die in hun jeugd aangerand werden als "geen echte mannen, maar watjes", omdat ze het recht niet in eigen hand namen. Later bood hij zijn excuses voor die uitlatingen aan. "Ik ben soms een stier in een porseleinwinkel", zij hij.

"Hij zal voor altijd een legende zijn in de dartswereld en in de Britse sportwereld", reageerde PDC-voorzitter Barry Hearn op het overlijden van Bristow. "Eric was een geweldige speler en een grote persoonlijkheid. Zelfs nadat hij was gestopt op het hoogste niveau maakten zijn fans lange reizen om hem te ontmoeten en om hem te zien spelen. Eric was nooit bang om de confrontatie aan te gaan. Hij zei wat hij dacht en was eerlijk en rechtlijnig. Daarom werd hij bewonderd door het publiek. De PDC en de dartssport zullen hem missen."

.

bron: Belga