De aarde hacken om CO2-uitstoot terug te dringen

Biowetenschappers hebben een nieuwe oplossing gevonden in de strijd tegen klimaatopwarming: solar geo-engineering ofwel de aarde hacken. Maar dit is niet zonder gevaar.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Het water staat de mens letterlijk aan de lippen. Klimaatopwarming door een teveel aan CO2 zorgt voor extreme weerfenomenen. Oplossingen zoals minder vlees eten en het terugdringen van fossiele brandstoffen hebben voorlopig nog niet het gewenste effect. Maar wetenschappers hebben een nieuwe manier bedacht om onze aarde te genezen: geo-engineering.

Zwaveldeeltjes

Geo-engineering klinkt als sciencefiction. Maar als het van wetenschappers afhangt, is het binnen enkele decennia zover. Vliegtuigen zouden dan zwaveldeeltjes de atmosfeer insturen, waardoor zonlicht wordt gereflecteerd en de aarde afkoelt. De mosterd voor dit idee werd gehaald bij vulkaanuitbarstingen waarbij het proces van zwavelwolken in de lucht op een natuurlijke manier verloopt.

Niet zonder gevaar

Activisten zijn blij met het initiatief, toch is de vulkaansimulatie niet risicoloos. Als het experiment zou mislukken, zijn de gevolgen op korte termijn veel erger dan klimaatopwarming, aldus Alan Robock van de Amerikaanse Rutgers University. "Moest het zwavelproces plotseling stoppen, dan dreigt het klimaat in te storten en zouden tal van dier- en plantensoorten hun natuurlijke habitat kunnen verliezen."