De kogelvrije vest van de toekomst kan uit spinnendraad gemaakt zijn

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Dat de draden waarvan een spinnenweb gemaakt zijn enorm zijn sterk is al langer geweten. Als je een draad zou kunnen maken met dezelfde dikte als staal van hoge kwaliteit, dan zou de spinnendraad sterker en lichter zijn. Maar tot nu toe was het onmogelijk om spinnen genoeg draad te laten produceren om daar producten uit te maken. Al heeft Kraig Biocraft Laboratories uit Michigan in de Verenigde Staten daar misschien iets op gevonden.

Kim Thompson, de CEO van Kraig Biocraft Laboratories probeert al tien jaar lang om spinnendraad te maken op zo'n niveau dat hij er een harnas van kan maken. Hij zag andere bedrijven proberen te draad te verbeteren met geitenmelk maar zag nooit een rendabele manier om het te produceren. Nu heeft hij daar misschien de oplossing op gevonden, maar daar hebben spinnen niets mee te maken. Zijn bedrijf heeft zijdewormen genetisch gemodificeerd zodat de zijde die zij produceren dezelfde kwaliteiten heeft als de draden die spinnen produceren.

De zijdewormen produceren veel meer draden dan spinnen. Met de zijdewormen wordt de productie van spinnendraad ook veel goedkoper. Vroeger kostte een kilo spinnendraad 95.000 euro om te produceren, nu nog maar 110 euro per kilogram.  Kraig Biocraft Laboratories heeft ondertussen een handschoen gemaakt uit spinnendraad. Die wordt nu uitvoerig getest. Thompson verwacht dat beschermende kledij uit spinnendraad tegen 2015 op de markt zal zijn.