De mol is gevangen, de winnaar gekend

Na acht weken is de zoektocht naar Vlaanderens grootste saboteur voorbij. Eline kwam als mol uit de bus, Davey mag zich de overwinnaar noemen.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Wekenlang zaten televisiekijkers op het puntje van hun stoel om te achterhalen wie nu precies de mol is. Op blogs en gespecialiseerde Facebookpagina's verscheen met de regelmaat van de klok een nieuwe theorie over de valsaard in het vriendenclubje. Maar ook thuis in de woonkamer of aan de koffiemachine op kantoor werd gretig gediscussieerd over het Vier-programma.

De allergrootste fans hadden het misschien al een tijdje in het snuitje, maar de verdachte politie-inspecteur Eline Michiels is de vijfde Vlaamse mol ooit. Davey Van Rode, de stoere houthakker met het kleine hartje, kroonde zich tot winnaar van deze editie. Hij mocht 27.250 euro mee naar huis nemen.

Hoofdrekenen, touwtjetrekken en een taalles

In de finale zelf kon het trio nog 5.000 euro in de prijzenpot steken. De eerste opdracht was, om het met de woorden van presentator Gilles De Coster te zeggen, kinderspel. Concreet moesten de drie kandidaten het opnemen tegen leerkrachten, maar ze kregen daarbij hulp van enkele kinderen. Eline moest hoofdrekenen, Davey touwtjetrekken. En Annelies? Zij was in haar nopjes, want als leerkracht mocht ze een taalles geven. Uiteindelijk wonnen alleen de eerste twee het duel en streken ze nog 2.000 euro op.

Op safari

Voor de volgende proef trokken ze naar Pilanesberg, een nationaal park waar je de Big Five kan spotten. Dat laatste avontuur konden ze jammer genoeg niet samen meemaken. Eline mocht gids spelen voor een safaribus. Ondertussen moesten een geblinddoekte Davey en Annelies - met een koptelefoon waar klassieke muziek door knalde - speuren naar een neushoorn. Dankzij een geslaagde foto, de tevreden toeristen en een flinke portie geluk haalden ze nog eens 3.000 euro binnen.

Bij de laatste verrassing kozen de drie overgebleven kandidaten niet voor het geldgewin, maar voor de ervaring: een helikoptervlucht boven het natuurpark. Dat leverde niet alleen mooie beelden op, maar ook de perfecte apotheose van de vijfde editie van het razend populaire programma.

Mollenstreken

Volgende week maandag kunnen we zien hoe Eline het spel gesaboteerd heeft. Tijdens de uitzending van gisteren zijn we er niet in geslaagd om een mollenstreek te spotten, maar als we terugdenken aan de vorige afleveringen kunnen we er wel een paar bedenken. Zoals de nachtelijke proef in het museum, die mislukte bij het stelen van de schedel door Eline en Bertrand. Op de beelden is te zien hoe de blondine het alarm liet afgaan, maar stellig de Gentenaar aanwees als de boosdoener. Of denk maar aan de aflevering in de donkere kamer. Heel wat mollenjagers waren er toen rotsvast van overtuigd dat ze een uitgesproken vrouwelijke hand gezien hadden.

Hoe het ook zij, nog een weekje geduld uitoefenen, en alle listige streken van de mol zullen aan het licht komen.

(lees verder onder de foto)

Foto SBS Belgium

"Ik werd een beetje Voldemort uit ‘Harry Potter'"

Als we Eline spreken tijdens de persvisie enkele uren voor de uitzending op Vier, komt ze bijzonder opgelucht over. "Ik ben écht blij", vertelt ze. "Alles is een groot geheim waar je maandenlang over moet zwijgen, dus het doet deugd om daar nu openhartig over te kunnen praten."

Heb je ooit getwijfeld om de mol te worden?

"Nee, daar heb ik geen seconde over getwijfeld. Het is een eer dat die vraag aan jou gesteld wordt, dus ik heb volmondig ‘ja' geantwoord."

Ook tijdens de weken daar heb je nooit schuldgevoelens gekregen?

"Saboteren is je taak, dus als een proef mislukt, moet je je daar juist goed over voelen. Ik heb mij maar op één moment schuldig gevoeld. Jolien had aan mij gevraagd of ze me kon vertrouwen, en we hadden een pact gesloten. Diezelfde aflevering lag ze eruit, dus dat was héél pijnlijk."

Zijn er eigenlijk deelnemers die je rechtstreeks geconfronteerd hebben?

"In het begin werd dat al eens lachend gevraagd, maar hoe langer het spel duurde, hoe minder dat ter sprake kwam. Op den duur werd ik een beetje Voldemort van ‘Harry Potter', iemand waar je niet over mag spreken."

(lees verder onder de foto)

"Het liefst zou ik opnieuw vertrekken"

Winnaar Davey zat de mol naar eigen zeggen al op de hielen sinds de eerste eliminatie. "Ik had chance dat ik bij haar in de auto stapte. Ons gesprek was toen zó raar, dat ze meteen mijn hoofdverdachte was. Na een tijdje heb ik mijn vermoedens opgeschreven en een optelsom gemaakt van al het geld dat iedereen verdiend had. Dan moest ik niet langer nadenken."

Had je het verwacht om ‘De Mol' te winnen?

"Je hoopt natuurlijk wel om er zo lang mogelijk in te blijven, maar ik had het absoluut niet verwacht. Dat zag je ook wel aan mijn uitgelaten reactie.

Hoe kijk je terug op het hele avontuur?

"Ik mis de mensen, onze vriendschap en de proeven nog elke dag. Het was zo ongelofelijk plezant. Het liefst van al zou ik eigenlijk opnieuw vertrekken om alles nog een tweede keer te beleven."

Liesbeth De Corte