De productiviteitstrend die elke student moet proberen: Calendar Blocking

Heb je het moeilijk met je examenplanning? Durf je wel eens te verdwalen in je to do-lijst? Dan is ‘Calendar Blocking’ misschien iets voor jou.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

‘Calendar Blocking’ is dé nieuwe productiviteitstrend die elke student moet proberen om de examenperiode door te komen. Het systeem is simpel: je neemt je agenda en ‘blokkeert’ enkele uurblokken waarin je taken en evenementen coördineert. Vaak wordt het gratis programma Google Agenda daarvoor gebruikt.

Hoe het werkt

Calendar Blocking is een eenvoudige managementtool waarbij je elke dag in tijdblokken verdeelt. Met deze drie stappen sla je je erdoorheen.

1. Maak een to do-lijst met alles wat je die dag gedaan wilt krijgen. Bepaal ook welke taken het belangrijkst zijn, die ga je namelijk het eerst inplannen. Wat is bijvoorbeeld het dringendste: de planten water geven of je les voorbereiden?

2. Kies hoeveel tijd je ongeveer voor elke taak nodig hebt. Heb je tien of twintig minuten nodig om de brievenbus leeg te maken? Krijg je die paper wel klaar in vier uur?

3. Verdeel je dag in tijdsblokken. Elk blok is bedoeld voor een enkele taak. Plan eerst de belangrijkste opdrachten in. Minder belangrijke zaken plan je eromheen.

Om optimaal gebruik te maken van Calendar Blocking voer je de stappen best de avond ervoor uit. Zo hoef je enkel op te staan en je kan meteen aan de slag met je planning. Lukt het eens niet? Verplaats je tijdsblok dan gewoon naar een latere periode en wees vooral niet te hard voor jezelf.