Denemarken stopt volledig met AstraZeneca en schort gebruik Johnson & Johnson-vaccin op

Denemarken stopt na een wekenlange pauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft Søren Brostrøm, directeur van het Deense gezondheidsinstituut Sundhedsstyrelsen, woensdag aangekondigd. Het Scandinavische land is het eerste land in Europa dat het gebruik van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut volledig stopzet.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.
Ook wordt het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin voorlopig opschort, berichten Deense media.

Het land neemt die beslissing nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA een zeldzame combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes als een zeldzame bijwerking van het vaccin heeft omschreven. Toch zei het EMA dat de voordelen van het vaccin nog steeds zwaarder doorwegen dan de nadelen.

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke pauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Vertraging

De schrapping van het AstraZeneca-vaccin betekent dat de vaccinatiecampagne in Denemarken minstens drie weken vertraging zal oplopen. De zowat 150.000 Denen die reeds een eerste prikje hebben gekregen van het middel, krijgen een tweede dosis van een andere producent aangeboden.

Denemarken was het eerste land dat de kat de bel aan bond in verband met een potentiële link tussen bloedklonters en het AstraZeneca-vaccin. Na het definitieve oordeel van het EMA namen de meeste Europese landen de vaccinatie met de entstof opnieuw op, zij het vaak met een leeftijdsgrens. Enkel Noorwegen en Denemarken besloten de pauzeknop nog wat langer in te drukken.

In Denemarken zelf kwamen twee gevallen van ernstige trombose aan het licht. Een persoon kwam daarbij om het leven.

Opschorting

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het vaccin van Johnson & Johnson. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een pauze aan, nadat zes mensen last hadden gekregen van vergelijkbare klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Daarom zou Denemarken ook voor dat vaccin de pauzeknop voor onbepaalde duur indrukken.

AstraZeneca als J&J zijn vaccins van hetzelfde type: het zijn beide zogenaamde virale vector vaccins die gebaseerd zijn op een adenovirus.