Derde van Vlaamse ouders ervaart ‘parentale burn-out'

Zowat 30% van de Vlaamse ouders ervaart soms gevoelens van ‘parentale burn-out'. Ze voelen zich minstens maandelijks uitgeput als ouder, zijn het ouderschap beu of nemen soms emotioneel afstand van hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Gent.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Uit statistische analyse van 550 respondenten blijkt dat in Vlaanderen 30% af en toe moeite heeft met het ouderschap. Zo'n 5% van de ondervraagden heeft wekelijks gevoelens van ouderlijke burn-out, 4% ervaart de symptomen zelfs dagelijks. «Maar het goede nieuws is dat 70% van de ouders deze gevoelens nooit heeft», zegt onderzoeker Charlotte Schrooyen.

Uitputting en geen liefde meer tonen

Toch is de risicogroep van ouders die dagelijks symptomen ervaart verontrustend. Bij 90% van de moeders en vaders in die groep is sprake van overweldigende uitputting in hun rol als ouder. Ongeveer 50% herleidt het ouderschap tot het nodige en routine, «maar niets meer». Zowat 30% van de ouders met parentale burn-out geeft aan hun kind niet langer te kunnen tonen hoe graag ze het zien. Ouders die een duidelijke visie hebben op hun opvoeding zijn een stuk minder vatbaar voor het probleem.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight