Deze 15-jarige doet meer voor het milieu dan jij

Xiuhtezcatl Martinez is een 15-jarige klimaatactivist en een bevlogen spreker uit Colorado, USA. Tijdens de klimaattop in Parijs was hij samen met een internationale crew jongeren aanwezig om via acties en optredens een positieve boodschap voor het klimaat te preachen. Wij spraken met hem over zijn vredevolle revolutie en de rol van hiphop hierin.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Muziek heeft een sterke aantrekkingskracht en is voor mensen van over de hele wereld een manier om met elkaar in contact te komen. Xiuhtezcatl zelf is de Youth Director van Earth Guardians, een organisatie bestaande uit 400 groepen verspreid over 6 continenten, die jongeren wil inspireren en verenigen voor het klimaat. "Iedereen denkt dat je een activist moet zijn om mensen te overtuigen om ecologisch te denken. Maar niks is minder waar. Activisten zijn belangrijk, maar we hebben ook videomakers nodig, en journalisten, en kunstenaars, dichters, skateboarders, surfers … De dingen die jij graag doet, gebruiken om de wereld te veranderen. Dat is waar onze hele beweging om draait", zegt Xiuhtezcatl.

Hijzelf gebruikt zijn stem als een middel om anderen te inspireren, en dit zowel tijdens optredens als speeches. Hiphop is volgens hem dan ook een erg sterke manier om voor bewustwording te zorgen. "Je boodschap brengen op een enorm podium voor tienduizend mensen heeft gewoon meer impact dan in een klein kamertje voor tien. De meeste mensen in dat grote publiek zijn waarschijnlijk zelfs niet geïnteresseerd in het klimaat, maar via hiphop kunnen ze er wel mee relaten", legt de jonge Amerikaan uit.

Toen hij zes jaar was, gaf Xiuhtezcatl zijn eerste publieke speech over klimaatsverandering. Toen we hem vroegen waar zijn interesse voor het klimaat vandaan kwam, antwoordde hij: "Mijn interesse voor het klimaat komt voort uit een diepe en onschuldige passie en liefde voor de wereld, voor de natuur en voor alles wat groeit. Toen ik merkte wat er allemaal rond mij gebeurde, al die haat en onrechtvaardigheid, had ik het gevoel dat deze passie mij werd afgenomen. Als een vertegenwoordiger van mijn generatie en een lid van het menselijk ras heb ik het gevoel dat het mijn plicht is om alles wat ik in mijn macht heb te doen om voor deze aarde te zorgen."

In juni sprak de activist voor de General Assembly van de UN. Die video kreeg op de site van de UN zelf meer dan een miljoen views, wat volgens hem bewijst dat mensen wél luisteren naar de jeugd. "We zullen kijken wat de politici hiervan teweegbrengen. Als zij falen, zullen wij oprijzen en de gap opvullen. Elke belangrijke beweging in het verleden is tenslotte door de jeugd opgestart geweest."

Deze tekst verscheen eerder op Chase

News

meer News

Spotlight

Hoe saai is jouw datingprofiel?

Iedereen die single of poly is, zit tegenwoordig op een datingapp om nieuwe mensen te leren kennen. Maar hoe weet je of jouw datingprofiel niet te saai is? Maak kennis met de tegenhanger van de ‘red flags’, de ‘beige flags’.

meer Spotlight