Deze boer heeft geen dieren nodig om melk te maken

Een Zweedse boer wil een deel van zijn graanopbrengst niet meer aan zijn melkkoeien geven, maar maakt er zelf melk van. Op termijn wil hij zijn kudde steeds verder afbouwen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Adam Arnesson heeft een organische boerderij is de Örebro-regio in Zweden. Het grootste deel van zijn opbrengst haalt hij uit zijn vee. Maar in plaats van nog meer koeien in huis te halen, maakt hij sinds kort melk van haver.

Halvering van impact op milieu

Arnesson contacteerde in 2015 Oatly, een bedrijf dat boeren probeert te overtuigen om hun dieren in te ruilen voor plantaardige producten. De boerderij van Arnesson was een test om te zien hoe zo'n switch praktisch in zijn werk kon gaan, meldt The Guardian.

Tegen het einde van 2016 bracht de boer zijn eigen merk van Oatly-havermelk op de markt. Een analyse van de Zweedse universiteit voor Landbouwwetenschappen toonde aan dat Arnessson na de aanpassing twee keer zoveel calorieën voor menselijke consumptie produceerde, maar dat de impact op het milieu per calorie gehalveerd was.

"Praten over mogelijkheden, niet problemen"

De Zweedse boer is de eerste om toe te geven dat zijn huidig businessmodel niet vol te houden is zonder steun van buitenaf. Hij roept de regering op om boeren die willen overstappen op haver, te ondersteunen en dankt Oatly voor de stabiele afzetmarkt. Maar tegen 2020 wil Arnesson zijn productie opkrikken van 28 miljoen liter vorig jaar naar 100 miljoen liter.

"Omschakelen naar haver zal niet bij iedereen lukken en zeker niet bij de veeboeren die een grote stal gebouwd hebben", aldus Arnesson. "Maar we moeten anders over de landbouw beginnen praten. Over de mogelijkheden en niet alleen de problemen."

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight