Deze complottheorie is in VS nu even populair als grote godsdiensten

De Verenigde Staten telt evenveel aanhangers van de Qanon-complottheorie als witte protestanten. Dat blijkt uit een recente rondvraag bij meer dan 5.500 Amerikanen. Zo’n 15% van de bevraagden gelooft dat de macht in handen is van Satan vererende pedofielen, één van de kernprincipes van de Qanon-beweging.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De Qanon-theorie krijgt steeds meer vaste voet aan grond in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rondvraag van het Amerikaanse Public Religion Research Institute and the Interfaith Youth Core (P.R.R.I.) bij 5.625 Amerikanen. Daaruit blijkt dat 15% overtuigd is van het feit dat de macht in de maatschappij in handen is van een netwerk van mensen die de duivel vereren en pedofielen zijn. Dat is één van de belangrijkste principes van de Qanon-beweging.

Evenveel mensen vinden dat Amerikanen geweld mogen gebruiken om het land weer op het rechte pad te krijgen. Een vijfde is van mening dat een bijbelse storm de kwaadaardige elite kan verdrijven om plaats te maken voor «de rechtvaardige leiders».

Meer dan helft Republikeinen

Het team achter de rondvraag berekende dat 14% van de Amerikanen die stellingen gelooft en dus als aanhanger van Qanon te kwalificeren is. Bij de Republikeinen stijgt dat aantal naar een kwart. Tel je daar de mensen bij die slechts achter een paar van de theorieën staat, of zich niet meteen afzweert, dan kom je bij de partij van voormalig president Donald Trump uit op 55%.

Als je de resultaten van de rondvraag zou uitvergroten naar het hele land, dan tellen de Verenigde Staten meer dan 30 miljoen aanhangers van de complottheorie. «Als je het zou beschouwen als een godsdienst, dan is het even groot als de gemeenschap van blanke, Evangelische protestanten, of blanke orthodoxe protestanten», vertelt Robby Jones, oprichter van de P.R.R.I., aan de New York Times. «Ze zouden dus een van de grote religieuze groepen zijn.»