Deze drie voedselmythes mag je volledig vergeten

Niet alles wat je hoort over voeding is correct. Soms zijn we rotsvast overtuigd van iets, maar blijkt dat niet waar te zijn. En dat is exact het geval met de voedselmythes die stellen dat pasta eten voor het slapengaan slecht voor je is, dat je van roomboter hartklachten krijgt en dat groenten koken het voedzaamste is.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Groenten koken is de gezondste manier om ze klaar te maken

Wil je zo veel mogelijk voedingsstoffen van je groenten op je bord krijgen? Kook ze dan. Dat is toch wat ons geleerd wordt, al is dat niet helemaal correct. Je groenten koken is gezond, maar als je ze stoomt, behoud je meer oplosbare vezels, vitamine C en glucosinolaat. Dat ontdekte wetenschappers aan de Zhejiang University in China, meldt Men's Health. Ook groenten klaarmaken in microgolfoven is gezonder dan in kokend water. De allerbeste optie is ze rauw op te eten, maar daar is niet iedereen voor te vinden.

Roomboter bezorgt je hartklachten

Roomboter, dat is vet en van vet gaat je hart om zeep. Dat is waarmee verschillende generaties zijn opgegroeid. Maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen. Zo ontdekte een meta-analyse van 72 studies van meer dan 600.000 mensen uit landen dat er geen verband is tussen verzadigd vet en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek dat gepubliceerd werd in de British Medical Journal toonde zelfs aan dat mannen die overschakelen op margarine een grotere kans hebben om te sterven aan hartklachten.

's Avonds koolhydraten eten maakt je dik

Pas op met wat je na 20 uur nog eet. Dat was een stelregel van oma's overal in België. Zeker als het over koolhydraten, zoals rijst, pasta of aardappelen. Als je die laat op de avond zou eten, zou het zich 's nachts alles nestelen in je billen en buik. Maar ook dat blijkt niet volledig correct te zijn.

Het klopt dat we in onze slaap minder energie verbruiken, maar dat geldt niet voor de hele nacht. Tijdens onze vroege slaap verbruiken we 35% minder energie, maar in je REM-slaap gaat je lichaam heel wat calorieën verbranden. Bovendien moet je rekening houden met je Resting Metabolic Rate. Dat is het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt. Ben je die dag gaan fitnessen of heb je er een zware voetbaltraining op zitten, dan kan een bord pasta je helpen op je reserves weer aan te vullen.

News

meer News