Deze genen zijn verantwoordelijk voor een dikke baard, unibrow of grijs haar

Menselijk haar komt in alle vormen en kleuren. Terwijl sommigen gezegend zijn met een weelderige bos krullen of een dikke baard, moeten anderen het doen met een grijze coupe, enkele zielige stoppels of - nog erger - een unibrow. Wetenschappers hebben nu achterhaald welke genen verantwoordelijk zijn voor je gezichtsbeharing. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van de University College Londen verzamelden het DNA van 6.630 mensen uit Brazilië, Colombia, Chili, Mexico en Peru. De proefpersonen hadden een gemixte afkomst van Europese, Afrikaanse en inheems Amerikaanse voorouders. Bij alle deelnemers werd nauwkeurig gekeken naar de vorm van het haar, de kleur, de mate van kaalheid en grijsheid. Bij mannen werd ook gecheckt of ze gezichtsbeharing hadden, wat de dikte was van de wenkbrouwen en of ze een onfortuinlijke unibrow hadden. Dankzij die analyse slaagden de wetenschappers er in om verschillende genen te linken aan bepaalde vormen van gezichtsbeharing.

Krullen, baard en unibrow

Zo stuitten de wetenschappers op het gen PRSS53 dat krullen veroorzaakt. Het gen EDAR bepaalt dan weer de dikte van de baard en FOXL2 de dikte van de wenkbrauwen. Wie gedoemd is om rond te lopen met een unibrow, kan de schuld steken op het gen PAX3.

Grijs haar

Grijs haar krijg je heus niet alleen van stress, kopzorgen en andere omgevingsfactoren. Voor het eerst is aangetoond dat een genetische component in verband gebracht kan worden met een grijze coupe. De dader is in dit geval het gen IRF4. Deze erfelijke eigenschap is verantwoordelijk voor de productie en opslag van melanine, het pigment dat de kleuren van haar, huid en ogen bepaalt. Concreet ontdekten de onderzoekers dat de afwezigheid van melanine in het haar zorgt voor grijze haren. Ze hopen dat deze ontdekking kan helpen om een methode te vinden dat het vergrijzen vertraagt of voorkomt.

News

meer News