In deze landen wonen de meeste 100-plussers

Aan het einde van dit jaar wonen er op deze planeet naar verwachting 573.000 eeuwelingen. Ter vergelijking: begin de jaren 80 waren dat er nauwelijk 50.000. In de VS wonen de meeste oudjes, gevolgd door Japan, dat evenwel procentueel de kroon spant.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

In het Aziatische land woont ook de alleroudste mens ter wereld: Kane Tanaka met niet minder dan 117 lentes. De oudste man komt dan weer uit Spanje: Saturnino de la Fuente werd vorige week 112 jaar oud. Beide zijn zogenaamde supercentenariërs, een persoon die ouder dan 110 jaar is.

De VS heeft het hoogste absolute aantal 100-plussers ter wereld met 97.000 inwoners. Volgens World Atlas komt Japan op de tweede plaats met 79.000 Japanners die 100 jaar of ouder zijn.

Warme landen bovenaan in Europa

In Frankrijk, Spanje en Italië ligt het aandeel van de bevolking dat ouder is dan 100 jaar rond de 0,03 procent - het hoogste van Europa.

Japan is het land met het hoogste percentage eeuwelingen, met 6 voor elke 10.000 mensen of ongeveer 0,06 procent. Uruguay, Hong Kong en Puerto Rico zijn dan weer de thuisbasis van enkele van de hoogste niveaus van honderdjarigen vergeleken met de bevolking.

De Japanners en de inwoners van de mediterrane landen staan bekend om hun gezonde dieet bestaande uit veel vis, peulvruchten, noten, groenten en fruit. Het zou een verklaring kunnen zijn voor het grote aantal 100-plussers. Maar zoveel oude mensen is niet alleen maar positief. Japan heeft al jaren grote moeite om de economie op peil te houden door de vergrijzende bevolking in combinatie met een laag geboortecijfer.

België

In België wonen volgens de laatste cijfers zo'n 1.800 mensen die minstens een eeuw oud zijn. 85 procent van hen is vrouw.