Deze landen zullen het zwaarst getroffen worden door de recessie

Italië en Spanje zijn beiden al zwaar getroffen door het coronavirus. In de Zuid-Europese landen zijn al rond de 20.000 mensen gestorven aan Covid-19. Hun problemen zijn nog niet van de baan, want de aankomende recessie en waarschijnlijk vakantieloze zomer zal hen het hardst raken.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

De twee Zuid-Europese landen waren nog nauwelijks hersteld van de crisis van 2008 en kampten nog altijd met de hoogste staatsschulden en werkloosheidscijfers van alle OESO-landen. Door het coronavirus wordt vooral het toerisme hard getroffen. Weinig landen zijn zo afhankelijk van toeristen als Spanje en Italië. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek, die is gebaseerd op cijfers van de World Travel & Tourism Council (WTTC).

Miljoenen banen

Het toerisme droeg respectievelijk voor 14,3 en 13 procent bij aan het bbp van Spanje en Italië. Daarbij gaat het om directe bijdragen door hotels, luchtvaartmaatschappijen en restaurants, maar ook om indirecte effecten door de miljarden euro's die toeristen het land in brengen en de miljoenen banen die het oplevert. Ter vergelijking: in België draagt het toerisme voor maar 2,8 procent bij aan het bbp.