Deze muziek bezorgt je een tweede date in no-time

Op een eerste date doe je er goed aan zelf de muziek uit te kiezen. Uit onderzoek blijkt immers dat sommige liedjes de kans op een tweede date verhogen. Superstition van Stevie Wonder, bijvoorbeeld, zou 'wonderen' doen voor romantiek.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van de McMaster University in Ontario, Canada ontdekten dat ‘groovy' deuntjes als die van Stevie Wonder het goed doen op de eerste date. De sensuele ondertoon van deze muziek zorgt er namelijk onbewust voor dat je je meer aangetrokken voelt tot elkaar en dus sneller een vervolgdate zou plannen.

Soul maakt je sexy

De onderzoekers lieten vijftien verschillen liedjes horen aan hun testkandidaten tijdens een speeddate. Hiervoor analyseerden ze vijftig mannen en vrouwen bij verschillende ‘date-evenementen'. Terwijl de koppels in gesprek raakten, veranderde de muziek op de achtergrond. Aan het eind van de avond mochten de testkandidaten vertellen welke personen ze graag nog een keertje wilden zien. En inderdaad: zowel mannen als vrouwen wilden het liefst de dates die ze zagen tijdens ‘Superstition' voor een tweede keer ontmoeten.

Andere soul-achtige muziek had hetzelfde effect op de speeddaters. Ook Beyoncés hit 'Naughty Girl' uit 2004 en de uit 1970 afkomstige 'Lady Marmalade' van de girlband Labelle, deden het goed. De onderzoekers concludeerden dat het type muziek, zelfs als dit zachtjes op de achtergrond speelt, een sterke invloed heeft op de aantrekkingskracht. Daarin bevordert soulmuziek bepaalde lichaamsbewegingen die belangrijk zijn voor de non-verbale communicatie tijdens een date. Deze lichte bewegingen in de romp, het hoofd en de schouders spelen daarbij een interessante rol.

Sombere muziek schrikt af

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat, wanneer twee vreemden op een date dit soort bewegingen maken, dit voor een ‘onbewuste band' zorgt. De aantrekkingskracht wordt daardoor groter.

Zwaarmoedige liedjes als 'Space Oddity' van David Bowie, 'Comfortably Numb' van Pink Floyd en 'America' van Simon & Garfunkel zorgden voor het tegenovergestelde effect. De kans op een tweede date met die achtergrondmuziek, was een stuk kleiner.

Bron: Metro Nederland