Deze mysterieuze bomen hellen altijd richting evenaar

De araucaria columnaris is een groep bomen afkomstig uit Nieuw-Caledonië, in de Stille Oceaan. Intussen zijn ze ook terug te vinden in onder meer Australië, Californië en Mexico. Wat er zo bijzonder aan is, is dat elk exemplaar richting de evenaar helt.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

De bomen werden ontdekt door kapitein James Cook tijdens zijn tweede wereldreis. Aan hem heeft de boom dan ook zijn Engelse naam, 'Cook pine', te danken. De dennen worden gemiddeld 15 tot 24 meter hoog.

Uit een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Ecology, blijkt dat alle Cook pines op het zuidelijk halfrond richting het noorden hellen. De exemplaren op het noordelijk halfrond hellen op hun beurt richting het zuiden.

Toren van Pisa

De onderzoekers bekeken 256 dergelijke bomen, op vijf verschillende continenten. Daarbij stelden ze vast dat het om een gemiddelde helling van 8,05 graden gaat. Dat is dubbel zoveel als bij de toren van Pisa. Hoe verder de bomen van de evenaar verwijderd zijn, hoe groter hun helling.

Een mogelijke verklaring is dat de araucaria columnaris een genetische afwijking hebben. Om meer zonlicht te kunnen opvangen, zouden ze gaan hellen. Maar volgens de onderzoekers kunnen ook de zwaartekracht en het magnetische veld van de aarde een rol spelen.