Deze natuurramp staat nu te koop

Ben je verzot op vulkanen? Dan is dit het ideale moment om je er een aan te schaffen. Een IJslandse familie zet de vulkaan op hun land te koop. De vulkaan spuwt sinds maart lava en zal waarschijnlijk nog jaren actief zijn. Het belooft een indrukwekkende toeristische trekpleister te worden.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

In IJsland kan je nu een actieve vulkaan kopen. De vulkaan barstte in maart uit op de boerderij van de familie Gudmundsdottir. De familieleden willen het land nu verkopen, inclusief de vulkaan. Het natuurspektakel op het schiereiland Reykjanes kwam in maart tot uitbarsting door een lokale aardbeving. Naar verwachtingen zou de vulkaan nog jaren lava in de lucht spuiten. Dat maakt het een interessante investering, omdat het een toeristische trekpleister zou kunnen worden. Volgens HLN zouden 87.000 vakantiegangers de natuurramp hebben bezocht sinds de uitbarsting.

Er zouden zich al twee potentiële kopers voor de vulkaan gemeld hebben. De geïnteresseerden zouden het land willen ontwikkelen voor toeristische doeleinden. Het terrein is alleszins goed gelegen voor zo’n plannen: het ligt op een uur rijden van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ook de lokale luchthaven ligt minder dan een uur van de locatie verwijderd. Vanwege het toeristische potentieel hebben de landeigenaren met de autoriteiten samengewerkt om een veilige toegang voor het publiek te garanderen. Hoe hoog het bod nu loopt, is niet bekend.

Toeristisch potentieel

Volgens de IJslandse wet is het niet verboden om op privéterrein te lopen, wat het moeilijk maakt voor eigenaren om geld te verdienen aan natuurlijke schatten. Toch heeft het toegenomen toerisme van voor de pandemie een debat op gang gebracht over het innen van toegangsprijzen voor omstandigheden als deze.

Gelukkig hebben landeigenaren wel het recht om een vergoeding te innen voor diensten die op het land worden geleverd. De trekpleister, die al generaties lang in handen is van dezelfde familie, zal dus hoogstwaarschijnlijk uitgerust worden met tal van voorzieningen zoals winkels, parkeerplaatsen, ...

De IJslandse premier Katrin Jakobsdottir liet via de lokale radiozender RUV weten dat de staat niet van plan is om het land zelf te kopen. De overheid eist wel dat de nieuwe eigenaren de vulkaan toegankelijk houden voor het publiek. De nieuwe eigenaren zullen zich dus geen privévulkaan kunnen aanschaffen.