Deze oefening maakt je lever gezonder

Ongeveer 150 minuten matige tot intensieve lichamelijke activiteit per week kan het levervet aanzienlijk verminderen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Levervet kan leiden tot littekens en cirrose.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Levervet is vooral riskant voor mensen die lijden aan niet-alcoholische leververvetting. Er zijn momenteel geen goedgekeurde behandelingen met medicijnen of een effectieve behandeling voor deze aandoening, maar onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging het levervet, de lichamelijke conditie, de lichaamssamenstelling en de levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren.

De specifieke hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een klinisch zinvolle verbetering blijft echter onduidelijk, zeggen wetenschappers, waaronder die van Penn State Health in de VS.

Hulp voor professionals

«Het hebben van een doelhoeveelheid lichaamsbeweging om naar te streven kan nuttig zijn voor professionals in de gezondheidszorg en trainers om een gepersonaliseerde aanpak te ontwikkelen wanneer zij patiënten helpen hun levensstijl aan te passen en lichamelijk actiever te worden», zei co-auteur Jonathan Stine in een verklaring.

«Onze bevindingen kunnen artsen het vertrouwen geven om lichaamsbeweging voor te schrijven als behandeling voor niet-alcoholische vette leverziekte», zei Dr. Stine.

Meer dan drie keer effectiever

Uit het overzicht van studies bleek dat lichaamsbeweging ongeveer 3,5 keer meer kans gaf op een klinisch zinvolle behandeling in vergelijking met standaard klinische zorg.

Deze 150 minuten matige tot intensieve wekelijkse aërobe activiteit is dezelfde hoeveelheid lichaamsbeweging die wordt aanbevolen door de American Gastroenterological Association en de European Association for the Study of the Liver.

Zij voegen er echter aan toe dat meer studies, waaronder gecontroleerde klinische proeven, nodig zijn om de nieuwe bevindingen te valideren en het effect van verschillende "dosissen" lichaamsbeweging te vergelijken. Sporten is de boodschap dus, maak nog eens gebruik van je gym-abonnement dat je nog hebt van die goeie voornemens een maand geleden.