Deze techgigant weet straks of je huidkanker hebt

Binnenkort weet ‘dokter Google’ raad met al jouw huid-, haar- en nagelzorgen. Google heeft namelijk een functie ontwikkeld die aan de hand van artificiële intelligentie 288 verschillende huidaandoeningen kan herkennen. Dat maakte de techgigant bekend op zijn driedaagse I/O-conferentie.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Google heeft een dermatologische tool ontwikkeld die met behulp van artificiële intelligentie huid-, haar- en nagelaandoeningen kan opsporen. Dat heeft de techgigant bekendgemaakt tijdens zijn jaarlijkse I/O-conferentie.

Gebruikers kunnen van de AI gebruikmaken door zich in te loggen op de Derm Assist-site met hun Google-account. Vervolgens upload je drie afbeeldingen van je verdachte sproetjes en bultjes vanuit verschillende hoeken. De Derm Assist-website zal vervolgens enkele vragen stellen over eventuele symptomen. Jeukt het plekje? Blijft het sproetje dezelfde vorm behouden? Ten slotte zal de AI de informatie analyseren en een lijst generen met mogelijke medische aandoeningen.

AI vervangt arts niet

«De tool is echter niet bedoeld om een diagnose te stellen», waarschuwt Google. «We hopen gebruikers toegang te geven tot betrouwbare informatie, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de volgende stap.» De functie is dus niet bedoeld om het oordeel van een gespecialiseerde arts te vervangen.

Google koos naar verluidt voor dermatologie als eerste stap in AI-gestuurde gezondheidszorg vanwege het groot aantal mensen die lijden aan huidaandoeningen. Jaarlijks ontvangt Google zowat 10 miljard zoekopdrachten met betrekking tot huid-, nagel- en haarproblemen. Dat schrijft de krant Financial Times.

Het Derm Assist-systeem is gebaseerd op een algoritme dat werd getraind door 16.000 echte dermatologische analyses. Volgens een recente studie zou de tool de huidaandoeningen net zo nauwkeurig identificeren als de Amerikaanse raad van gecertificeerde dermatologen.

Derm Assist zal eerst in Europa gelanceerd worden waar de technologie al goedgekeurd is. Gebruikers zullen de website, die volledig gratis is, later dit jaar kunnen uitproberen.