Deze vier dingen moet je altijd meenemen op reis

Gunnar Garfors, een auteur uit Noorwegen, heeft naar eigen zeggen nagenoeg elk land in de wereld gezien. Zo heeft hij maar liefst 198 landen bezocht, en dat voor hij 40 jaar oud werd. Voor de ideale reis heb je geregeld een hele waslijst aan spullen die je nog moet inpakken, maar volgens Garfors moet je slechts vier dingen meenemen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. Laat je iPad of laptop thuis en neem papier mee

Als locals van ietwat armere landen merken dat toeristen duurdere gadgets meezeulen zoals een smartphone, iPad of laptop, zijn ze meer geneigd om je te beroven, stelt Garfors (foto). Bovendien moet je dan als buitenlander vaak meer betalen dan de lokale bevolking.

"Als ik op reis ga, heb ik meestal mijn laptop of Ipad bij me, maar ik loop er niet mee te koop. Als ik bijvoorbeeld een taxi neem, verstop ik deze een beetje. Anders zou de chauffeur je meer kunnen aanrekenen dan de normale prijs", legt hij uit.

2. Print je vliegtickets altijd uit

Sommige luchthavens aanvaarden enkel afgedrukte vliegtickets. Zo herinnert Garfors zijn vertrek uit India naar eigen zeggen nog als de dag van gisteren. "Omdat de luchthaven geen elektronische tickets aanvaardde, moest ik helemaal terug naar de stad om daar een Internetcafé te zoeken en mijn vouchers te printen. Sindsdien heb ik altijd mijn vliegtickets op papier bij."

3. Hou er rekening mee dat niet iedereen Engels kan 

Omdat het niet mogelijk is om een woordenboek in elke taal mee te nemen, zorgt Garfors ervoor dat hij steeds voorzien is van een klein notitieboekje. Op die manier kan hij altijd tekenen wat hij probeert te zeggen of vragen. "Op restaurant in Iran moesten we tekenen wat we wilden eten. Je moet weten dat ik een verschrikkelijke tekenaar ben. Uiteindelijk hebben we een kip en een koe geschetst, en we hebben heerlijk gegeten", lacht hij.

4. Neem altijd en overal een pen mee

Bij sommige landen die je wilt bezoeken, moet je als toerist heel wat formulieren invullen. Dit proces kan enorm lang duren, zeker wanneer je geen pen bij de hand hebt en je eentje moet lenen. "Als je geen pen hebt, duurt het hele proces vaak twee of drie uur. Zeker als je er eentje moet lenen van een security of een of andere ambtenaar", besluit Garfors.