Deze zeven tips maken jou een kei in online examens

Ook dit jaar zullen heel wat examens digitaal worden afgenomen. Hoe bereid je je best voor op zo’n online examen? Waar hou je best rekening mee? Deze zeven tips helpen je op weg.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Een goed begin is het halve werk

Installeer de nodige software op voorhand en test of alles nog goed werkt. Je wilt niet vlak voor je examen beseffen dat je nog een programma moet downloaden. Daarom krijg je vaak op voorhand een mail van je school met de technische details. Duik dus nog eens in je mailbox en test de programma’s ruim op voorhand uit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hou het noodnummer bij de hand

Het kan iedereen overkomen: je zit in het midden van je examen en plots valt de wifi weg. Zorg daarom dat je de contactgegevens van de ICT-helpdesk bij de hand hebt. Als er dan toch iets misloopt, kunnen zij je misschien nog helpen. Schrijf het telefoonnummer op voorhand op een post-it en plak het op je bureau. Zo hoef je er niet naar op zoek te gaan.

Ruim je bureau op

Goed blokken begint met een nette bureau. Haal dus alles wat je niet nodig hebt weg. Lege waterflesjes? Gooi ze in de prullenmand. Een pennenzak vol pennen en fluostiften? Haal alles eruit en kies enkele pennen en stiften die je echt gaat gebruiken. De rest zorgt alleen maar voor afleiding. Vaak wordt er bij online examens ook gevraagd om je omgeving te filmen om zeker te zijn dat je niet gaat spieken. Het is dus weinig interessant om nota’s op je muur te plakken.

Bereid essayvragen voor

Bij open vraag-examens geven docenten vaak enkele tips over essayvragen: dat moet je zeker kennen en dat vraag ik zeker niet. Schrijf die vragen al volledig uit en bewaar de antwoorden op je computer. Als je de vraag tegenkomt op het examen, hoef je dat nog enkel te knippen en plakken vanop je pc. Let wel op: niet alle programma’s laten dit toe, je kijkt dus best nog eens naar het examenreglement.

Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten

Maakt je buurman soms wel heel luid ruzie met zijn vriendin? Durft je mama wel eens zonder waarschuwing binnen te vallen om te stofzuigen? Maak dan goede afspraken met je huisgenoten en naasten. Spreek af tussen welke uren je je examen aflegt en leg uit waarom ze dan best stil zijn. Zo hoef je je binnenkort niet te verantwoorden bij je favoriete docent.

Blijf niet in je pyjama zitten

Af en toe een hele dag in pyjama rondlopen is zalig. Toch draag je voor een examen best comfortabele, maar nette kledij. Je docenten kunnen je vaak zien zitten en met je panda-onesie slaag je al snel een slecht figuur. Daarnaast hebben kleren vaak een invloed op hoe we ons voelen. Met frisse kleren zet je de juiste toon voor een productieve dag.

Vergeet het examen niet door te sturen

Vergeet in al je enthousiasme niet om het examen op het einde door te sturen. Het zou jammer zijn, moest je meesterwerk verloren gaan omdat je te snel wou afsluiten. Druk voor je examen de instructies af zodat je op het einde nog eens kan overlopen of je iets bent vergeten.