Dit betekenen de verschillende geurtjes van je vagina

Geslachtsdelen, die heb je in alle geuren en kleuren. Maar toch kan het belangrijk zijn om bepaalde geuren van je vagina te herkennen. Een overzichtje.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Muskus

Of je het nu wil of niet, je vagina zal altijd een geurtje hebben, ook een perfect gezonde vagina. Maar soms is die geur intenser dan anders, en dat hangt af van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld net gejogd? Dan kan het zijn dat je vagina een muskusachtige geur heeft door het zweet. Dat is volledig normaal.

Vis

Ruikt je vagina naar vis, dan is de kans groot dat je een infectie hebt. Bacteriën veranderen immers de PH-waarde van je vagina, en dat kan voor een visachtige geur zorgen. Gaat die geur gepaard met een groenige afscheiding, dan kan dat wijzen op de soa. In dat geval ga je best even naar de dokter.

Gist

In een gezonde vagina zit altijd een bepaalde hoeveelheid gist. Alleen mag die broodachtige geur niet altijd overheersen, want ook dat kan wijzen op een infectie. Dan maakt je lichaam immers meer gist aan. Een bezoekje aan de dokter kan ook dan nooit kwaad.

IJzer

Overheerst er een ijzerachtige geur? Als je je maandstonden hebt, is dat compleet normaal. Bloed zit immers boordevol met ijzer.

Zoet

Ja, ook eten heeft een invloed op de geur van je vagina. En welke geur hangt af van wat je precies eet. Speel je bijvoorbeeld vaak sinaasappels, ananas en grapefruit naar binnen, dan mag je een zoetachtige geur en smaak verwachten. Eet je een overdosis ajuin, knoflook, broccoli en asperges, dan kan de geur iets minder aangenaam zijn.