Dit is de échte reden waarom je je telefoon op vliegtuigmodus moet zetten tijdens een vlucht

Bij elke vlucht die je neemt, word je gevraagd om je smartphone op vliegtuigmodus te zetten. Veel mensen denken dat dat komt omdat de signalen de elektronica van het vliegtuig kunnen verstoren, maar dat is niet het geval.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

“Gelieve je telefoon uit te schakelen of op vliegtuigmodus te zetten”, hoor je op een vliegtuig elke keer vlak voor het opstijgen. Die waarschuwing is er niet voor niets. In tegenstelling tot wat velen denken, heeft het niets te maken met het mogelijks verstoren van de elektronica van het vliegtuig, maar wel met het hinderen van de piloten en de luchtverkeersleiders.

Die kunnen immers een stoorsignaal horen in hun hoofdtelefoon als jij met je smartphone bezig bent, wat de communicatie tussen de piloten en de verkeersleiders grondig kan verstoren.

Gevaarlijk

Dergelijk piepend stoorgeluid heb je wellicht al eens gehoord als je aan het bellen was vlak naast één of meerdere luidspreker(s). Dan weet je maar al te goed dat zulk geluid niet bepaald aangenaam is om naar te luisteren, laat staan erdoor te communiceren.

Met andere woorden: zet je telefoon tijdens een vlucht altijd af of op vliegtuigmodus. Anders breng je jezelf en anderen in gevaar.