Dit is het geheim van een goede relatie

Het geheim van een gelukkige relatie schuilt in de kleine, onbaatzuchtige dingen die je op dagelijkse basis voor elkaar doet. Dat blijkt uit een psychologisch onderzoek van 175 koppels, die allen zo'n zeven maanden getrouwd waren.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers twee weken lang noteren wanneer ze iets deden enkel en alleen om hun partner een plezier te doen. Daarnaast moesten ze ook opschrijven wanneer hun partner hen een gunst verleende en hoe ze zich die dag voelden.

Uit een analyse van die notities blijkt dat de deelnemers gemiddeld 0,65 keer per dag iets liefs deden voor hun partner. Omgekeerd deed hun partner gemiddeld 0,59 keer per dag iets kleins voor hen. Uit die cijfers blijkt dat een lief gebaar niet altijd opgemerkt wordt, maar opvallend genoeg heeft dat geen invloed op het plezier dat iemand schept uit het verlenen van de goede daad op zich.

"Mensen zijn gemaakt om te geven", verklaart professor Harry Reis. "De mens is een soort die nauw moet samenwerken met anderen en er bestaan interne mechanismen die dat sociale gedrag promoten en belonen."