Dit is het vrolijkste liedje aller tijden

'Don't Stop Me Now' van Queen is het vrolijkste liedje aller tijden. Dat blijk uit een onderzoek van de Universiteit van Missouri.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De onderzoekers lieten proefpersonen twee weken lang enkel naar upbeat muziek luisteren. Daaruit concludeerden ze dat mensen wel degelijk gelukkiger worden als ze naar vrolijke muziek luisteren. Daarom wilden ze weten welk liedje mensen het vrolijkst maakt.

De neurowetenschapper Jacob Jolij stelde een lijst samen van 126 nummers op basis van een enquête die hij bij 2.000 Britten had uitgevoerd. Hij vroeg hen van welke nummers zij het gelukkigst werden. Vervolgens liet Jolij de songs door zijn onderzoeksteam bestuderen.

140 tot 150 beats per minute

Al snel ontdekten de onderzoekers een patroon. Het tempo van een ‘gelukkig' liedje ligt namelijk een tikkeltje hoger dan dat van het gemiddelde liedje. Zo ligt het gemiddelde tempo van popmuziek  rond rond 118 beats per minute, terwijl dat bij de geselecteerde songs 140 tot 150 beats per minutes was.

Zo kwamen ze bij ‘Don't Stop Me Now' uit. Twee derde van de ondervraagden zeiden het gelukkigst te worden van dat nummer van Queen.