Dit is hoeveel fastfood Amerikanen echt eten

Elke dag eten bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood. Dat blijkt uit een studie van de US Centers for Disease Control and Prevention. Opvallend is dat hoe meer mensen verdienen, hoe meer ze grijpen naar een hamburger en frietjes.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Amerika, dat is het land van hamburgers en donuts. Het is een van de vele clichés over de Verenigde Staten, maar het ligt niet zover van de waarheid, blijkt uit een nieuw onderzoek van de US Centers for Disease Control and Prevention. Aan de hand van gegevens van 10.000 Amerikanen ouder dan 20 jaar bestudeerde het de hoeveelheid fastfood er in het land geconsumeerd wordt. En de resultaten zijn hallucinant.

Elke dag eten 37% van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo'n 84,8 miljoen mensen. Tussen 2007  en 2010 haalden de Amerikanen zo'n 11,3% van hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën uit frieten, hamburgers, frituursnacks en andere vettige maaltijden. De liefde voor fastfood verandert met de jaren, zo blijkt. Bijna 45% van de 20- tot 39-jarigen eet het elke dag, maar dat aantal daalt tot 37,7% bij de 40- tot 59-jarigen en 24,1% bij mensen ouder dan 60 jaar.

Hoe rijker, hoe meer Happy Meal's

Een opmerkelijke trend zet zich af als je naar de inkomens van de Amerikanen kijkt. Hoe hoger de sociale klasse, hoe meer mensen zich te goed doen aan fastfood. Het aandeel stijgt van 21,7% bij lage inkomens, naar 36,4% bij de middenklasse en 42% bij de hoogste inkomens. "Dat resultaat verrraste me wel", stelt dr. Lawrence Cheskin, directeur van het klinisch onderzoek aan het Global Obesity Prevention Center. "Maar onderzoeken als dit hebben we nodig om te begrijpen waarom mensen grijpen naar voedsel die niet hun eerste keuze hoort te zijn."

Fastfood wordt vooral gegeten tijdens de lunch (43,7%), daarna als avondeten (42%), als ontbijt (22,7%) en als snack (22,6%). Het verschil tussen mannen en vrouwen die 's middags een hamburger binnenwerken is groot: 48,3 tegenover 39,1%. Ook het aantal volwassenen dat elke dag fastfood eet, is groter bij mannen (37,9%) dan bij vrouwen (35,4%).