Dit moeten scholieren verplicht doen in Nepal

Nepal heeft beslist yogales verplicht te maken voor scholieren, een stap die mindfulness en een goede gezondheid wil bevorderen, maar die enige kritiek heeft gekregen.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Lekh Nath Paudel, het hoofd van het Nepalese onderwijscentrum CDC (Curriculum Development Centre), zei dat het centrum al een cursus voor yoga had ontwikkeld en dat de les vanaf het komend schooljaar wordt gegeven, dat in april begint. "Het leerplan wordt de komende dagen uitgebracht, maar het kan een jaar of langer duren voordat het volledig uitgevoerd wordt", zei Paudel.

Hij voegde eraan toe dat de yogalessen zouden verschillen naargelang van de graad. De leerlingen krijgen zowel theorie als praktijk.

Kritiek

De beslissing kreeg kritiek van religieuze minderheden die yoga beschouwen als ontleend aan geschriften van het hindoeïsme. Deepak Sharma, een woordvoerder van het Nepalese minister van Onderwijs, zei dat het ministerie de yogalessen in het onderwijs invoert wegens hun enorme voordelen voor de gezondheid van de studenten en leerkrachten. "Yoga is goed voor het mentale en fysieke welzijn van de leerlingen", zei Sharma.