Dit zijn de foodtrends voor 2018

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe ontwikkelingen op culinair gebied. Wat staat ons te wachten in 2018? Als we de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods mogen geloven, gaan we dit jaar massaal vegan lekkernijen en zoete taco's smullen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. Zeg het met bloemen

Eetbare bloemen op je bord zijn nu nog een rariteit, maar daar komt volgend jaar verandering in. Ook zullen er meer drankjes met een bloemensmaak opduiken, zoals lavendel-latte of roze hibiscus thee.

2. De kracht van superpoeder

Whole Foods beweert bij hoog en bij laag dat proteïneshakes passé zijn. In de plaats komen drankjes en smoothies met kruiden en poeders. Lang leve kurkuma, cacao en het groene theepoeder Matcha.

3. Praktische paddenstoelen

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker op een toast of in een bolognesesaus, sommige exemplaren hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Dan hebben we het niet over paddo's, maar wel over reishi, shiitake en chaga.

4. Inspiratie uit het Midden-Oosten

Wij baseren ons al jaren op de koekboeken van Yotam Ottolenghi, maar blijkbaar breekt de keuken uit het Midden-Oosten volgend jaar pas echt door. Vooral shakshuka, gegrilde halloumi, gerechten met lam en het kruidenmengsel za'atar zijn bezig aan een opmars.

5. Veganistisch 2.0

Veganistische voeding is al lang niet meer weggelegd voor de geitenwollensokken onder ons, maar volgend jaar zet de trend nog een tandje bij. Vooral op technologisch vlak dan. Schrik dus niet als je in 2018 een 'bloedende' veganistische burger of tonijn gebaseerd op tomaten ziet passeren.

A post shared by SKØG (@skog.brno) on

6. Puffed en popped

Popcorn en chips zijn al jarenlang de favoriete snacks in cinemazalen. Kans is groot dat de lekkernijen binnenkort concurrentie krijgen van andere varianten, zoals gepofte pinda's of knapperige schijfjes van spruiten.

A post shared by Brandless (@brandlesslife) on

7. Taco's voor zoetebekken

Taco's en vlees horen samen net als peper en zout of Nicole en Hugo. De kans is echter groot dat daar volgend jaar verandering in komt, want de kleine gevouwen tortilla wordt steeds vaker geserveerd als een dessert, incluis chocolade en andere zoete toppings.

8. In de bres tegen voedselverspilling

Deze laatste trend is niet alleen lekker, maar ook broodnodig. Om voedselverspilling tegen te gaan, zullen hobbykoks in de toekomst steeds vaker aan de slag gaan met de restjes van voedsel die anders in de vuilbak zouden belanden. Zo kan je met de stam van broccoli een salade maken of een pesto bereiden van wortelloof.