Dit zijn de gezondste noten

Noten zijn goed voor de gezondheid, dat is al langer bekend. Het aanbod kan echter al eens overweldigend zijn. Hoe kies je uit alle verschillende soorten? Smaak is een belangrijke factor, maar ook je gezondheid speelt een rol. Zie hier de gezondste notensoorten!
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Paranoten

Minder bekend dan bijvoorbeeld amandelen, maar bovenaan dit lijstje staat de paranoot. Die is afkomstig uit Zuid-Amerika en is sterk uit de kluiten gewassen. De belangrijkste voedingsstof is selenium. Het beschermt niet alleen je lever en rode bloedlichaampjes, maar maakt zware metalen ook minder schadelijk.

2. Cashewnoten

Cashewnoten zijn niet alleen een van de 'slankste' noten, ze zitten ook nog eens boordevol ijzer. Bovendien kan je ze gebruiken in tal van gerechten. Ze zijn bijvoorbeeld perfect als vervanger van parmezaanse kaas in pesto - tipje voor de vegans.

3. Macadamianoten

Leuk weetje: macadamianoten hebben de moeilijkst te kraken schil van alle noten. Ze zijn daarom relatief duur, maar je krijgt er ook wat voor in ruil. Macadamianoten hebben een zeer laag gehalte aan verzadigde vetzuren en zijn hoog in vitamine B1. Die heb je dan weer nodig om koolhydraten om te zetten in energie. Een goede toevoeging aan je dieet dus!

4. Pinda's

Officieel zijn dit peulvruchten, maar daar maken we even abstractie van. Ze zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten en makkelijk te integreren in je menu. Denk bijvoorbeeld aan (gezonde) pindakaas of een kommetje pinda's als aperitief.

5. Pistachenoten

Bij velen zijn pistachenoten waarschijnlijk vooral bekend door het ijs. Toch loont het de moeite om al eens een handje pistachenoten te verorberen. Het nootje is rijk aan magnesium, fosfor en antioxidanten. En pistaches zijn goed voor je ogen!