DNA-test moet uitwijzen of monster Loch Ness echt bestaat

Onderzoekers zijn bezig met een grootschalig DNA-onderzoek van het meer waar 'Nessie' zou wonen. Zo willen ze achterhalen of het monster echt bestaat.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 1 min.

Nieuw-Zeelands geneticus Neil Gemell is een man met een missie. Hij onderzoekt samen met zijn team het water van Loch Ness. Al sinds 1933 leeft daar volgens de legende een monster. De wetenschapper verwacht geen bewijzen te vinden van het gigantische beest, hij vermoedt dat het eerder om een reusachtige vis gaat, zoals een meerval of een steur.

Restjes DNA in het water

De wetenschappers gebruiken eDNA-analyse of environmental DNA-analyse voor hun onderzoek. Dat zijn DNA-stalen van het water, waarin ze op zoek gaan naar restjes van het DNA van kleine organismen. Telkens als een levend wezen zich voortbeweegt in het water, laat het via zijn schubben en uitwerpselen DNA deeltjes achter in het water. Die willen de onderzoekers dus opsporen.

Nieuwe soorten

Tussen die DNA-resten hopen de wetenschappers dus bewijzen te vinden voor 'Nessie'. Na de analyse kunnen de onderzoekers in kaart brengen welke organismen in het water leven, en of er in het Loch Ness andere dieren leven dan op andere plekken in Schotland. Gemell denkt dat hij en zijn team sowieso nieuwe soorten dieren zullen ontdekken, maar of daar het monster van Loch Ness bij zit, valt nog af te wachten...